keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Saaristolaisleipä sulattaa kylmimmänkin sydämen

Sain muutamia vuosia sitten ystävältäni aivan ihanan saaristolaisleipä-reseptin. Se oli käsittämättömän hyvää ja leivoin sitä useaan otteeseen. Juuri siitä syystä myös aina hukkasin reseptin. Pyysin ohjeen varmaankin neljästi uudestaan, jonka jälkeen en enää kehdannut sitä pyytää. Tallensin ohjeen puhelimeen ja läppärillekkin, mutta kun kummatkin menivät vaihtoon, resepti oli tullut tiensä päähän.


Nyt kuitenkin suurissa vieroitusoireen tuskissani päätin googletella hyviä reseptejä ja antaa mahdollisuuden jollekin toisellekkin reseptille. Löysin yhden aika kivan, jota hieman muuntelin. Tuplasin suolan ja siirapin määrän, lisäsin pari desiä auringonkukansiemeniä, pari desiä erilaisia pähkinöitä sekä ihan pikkuisen neilikkaa ja anista.





Olen myös vuosien saatossa tuskaillut usein joko leivän palamisen kanssa tai sen kanssa, että leipä on meinannut jäädä keskeltä raa`aksi. Silloin olen laskenut hieman uunin lämpöä ja saattanut pitää sitä uunissa melkein 2,5h. Kun päälle taittelee leivinpaperin ja voitelee leivän siirapilla, se ei pala. Nykyinen ohje on Hellapoliisin sivuilta.


Saaristolaisleipä, eli Nauvon limppu

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa, tai leipäsiirappia (oikein makeasta leivästä pitävä voi lisätä siirapin määrää vielä desilitralla)
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä-, tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauoha

leivän voiteluun:
1 rkl siirappia
3 rkl vettä


(Plus minä lisäisin ne pähkinät, mausteet ja auringonkukan siemenet)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva.
Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, suola ja vehnäjauhot.
Anna kohota noin 1 1/2 tuntia.

Voitele leipävuoat voisulalla tai margariinilla.
Jaa taikina kolmeen reilu litran vetoiseen leipävuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia.
Voitele paiston loppuvaiheessa leivät siirappi-vesiseoksella.
Kumoa ja jäähdytä liinan alla. Parhaimmillaan leipä on seistyään viileässä kahdesta kolmeen päivään.







Parhaimmillaan leipä on mielestäni savulohen kanssa. Teen usein tahnaa jossa on creme fraichea, sitruunamehua, ruohosipulia, paljon kylmäsavulohta, vähän punasipulia, sitruuna- ja mustapippuria sekä vähän tuorejuustoa. Toimii hyvin vaikka alkupalana ja toimii erityisen hyvin valkoviinin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti