lauantai 18. helmikuuta 2012

Lukukokemuksia

Yksi mun uudenvuodenlupauksista oli, että rupean lukemaan enemmän. Rakastan kirjoja, mutta kun pakolliset opiskelu- ja tenttikirjatkin meinaavat jäädä lukematta, en anna itselleni lupaa lukea muutakaan. Tyhmä ratkaisu sillä yleinsä siitä seuraa etten lue sitten mitään. Sekä huimaavat kirjaston lainojen myöhästymissakot.

Tänävuonna olen kuitenkin hieman ryhdistäytynyt. Ikkunalaudalla on 23:n kirjan pino (joista yksikään ei ole tenttikirja!). Viimeisimpänä luin Tommy Hellstenin Ajan takaa - kauaspäin katsomisen taidosta. Kirja oli melko analyyttistä asioiden psykologisointia, mutta mieleen jäi myös monia pointteja joita jäin pohtimaan.

Eräs ystäväni kertoi, että hänellä on tapana kirjoittaa "muistiinpanoja" myös lukemastaan kaunokirjallisuudesta, jotta muistaisi kirjojen ydinajatukset vielä vuosienkin päästä. Olen aloittanut saman, ja havinnut metodin hyväksi. Välillä hyvänkin kirjan ydin saattaa aikojen kuluessa unohtua.


Tässä joitakin otteita kirjasta...

"Kun ihminen tietää olevansa rakastettu ja arvokas, hänen ei tarvitse itse osoittautua täydelliseksi"

"On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: heitä jotka henkensä kaupalla laskevat koskessa, kolhiintuvat kiviin, kastuvat ja ovat hukkua kanootin kaatuessa ja heitä jotka huutavat rannalla ohjeita, tietävät paremmin, kritisoivat ja jopa halveksuvat koskessa kolhiintuvia. Toisinsanoen on olemassa heitä, jotka elävät ja ihmisiä, jotka eivät itse elä vaan kritisoivat niitä jotka elävät."

"Joka on saanut paljon anteeksi, rakastaa myös paljon"

"Mitä enemmän on tutustunut omaan heikkouteen, sitä vähemmän on tarvetta tuomita muita."

"Mikään ei kasvata ihmistä niinkuin vastoinkäymiset ja vaikeudet. Ihminen jonka kaikki edesottamukset onnistuvat, on melko sietämätön. Hänestä puuttuu nöyryys ja syvyys. Hän on kuin marmorikappale, jota ei koskaan ole työstetty. Hän katsoo, kuinka kivenhakkaaja työstää muita lohkareita ja päättelee olevansa täydellinen kun saa olla rauhassa. Mutta hänen vuoronsa  ei ole vielä vain tullut."

"Olemme usein valmiita vaihtamaan vaikeutemme jonkun toisen vaikeuksiin, ne kun tuntuvat omiamme helpommilta. Mutta niitä ei olekaan tarkoitettu minulle, vaan jollekulle toiselle. Ja siksi ne ovat hänelle yhtä vaikeita kuin omani minulle."

"Kateus ei koskaan kerro toisesta ihmisestä - se kertoo aina minusta itsestäni."

"Ihmisen tulee oppia elämään yhteistyössä väistämättömän kanssa." 


(Kuva: Weheartit.com)

2 kommenttia:

  1. Hei,
    Kiitos Magdaleena, olet loytanyt monia elaman todellisia asioita,kiva etta jaat niita muillekin. Hengellisen kasvun tie on se harvemmin kuljettu, kuitenkin valttamaton jos haluamme loytaa elaman todellisen sisallon. Vanha hammaslaakarimme Viialassa, Unto Klint, sanoi kerran minulle etta kun opit elamaan odottamatta elamalta mitaan erityista, vasta sitten tiedat mita elama on.
    PS Olen edesmenneen aitisi Marja Anttilan oppikoulutoveri ja uskonsisar. Asun San Franciscon lahella Kaliforniassa.

    VastaaPoista
  2. Oi,olipa mielenkiintoinen ja piristävä kommentti!:) Miten eksyit tänne sivuille?:)

    VastaaPoista